Vad är kärnkraft?
Kärnkraft är en otroligt kraftfull och effektiv energikälla, som ger oss stabil och stora mängder el på en liten yta OCH utan att släppa ut några växthusgaser. Den bygger på en enkel men smart princip: att omvandla energin i atomer till värme, och sedan använda den värmen för att producera el.
Hur får vi värme ur en atom?
Allt omkring oss består av atomer, och en del av dem lagrar stora mängder energi i sina kärnor. Man kan se det som olika livsmedel – där ett salladsblad ger nästan inga kalorier (energi), medan en nöt eller en chokladbit är full av kalorier. På samma sätt innehåller olika atomer olika mycket energi.
I kärnkraftverk används främst uran, ett av de mest energirika ämnena på jorden, och genom att klyva uranatomer, i en process som kallas fission, frigörs denna energi. Detta får i sin tur atomerna att röra sig extremt snabbt och det är denna rörelse som sedan skapar värme. Man kan jämföra det som när du gnuggar händerna mot armen – ju snabbare rörelse, desto varmare blir det.
Denna värme kan sedan användas för att värma upp olika typer ämnen som olika metaller, salter eller gaser, men oftast vatten.
Hur blir värme till el?
Värmen från kärnreaktorn används sedan främst för att koka vatten och skapa ånga, ungefär som när du kokar vatten till te. Den heta ångan sätter fart på en turbin (tänk dig en enorm vindsnurra) som driver en generator vilken omvandlar rörelseenergin till el. När ångan har gjort sitt kyls den sedan ner och blir till vatten igen, redo att värmas upp på nytt. Och så fortsätter processen om och om igen, för att producera pålitlig el oavsett årstid och tid på dygnet.
- Fission sker i härden
- Vattnet värms och börjar kokar
- Den varma ångan driver turbinen
- Generatorn omvandlar rörelsen till el
- Ångan kyls ner i en kondensor
- Vattnet leds tillbaka till härden och processen börjar om
Enkelt!
Bild: Solveig Hellmark © 2013. Tagen från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Vill du veta mer?
World Nuclear Association (WNA) omfattar de flesta områden inom kärnkraftindustrin, över hela världen. Informationsbiblioteket består av över 180 frekvent uppdaterade sidor , som tillsammans ger mycket god täckning av ämnen med anknytning till kärnkraft.
Läs mer här
Analysgruppen har tagit fram en serie med djupgående faktaredovisningar och analyser vilka behandlar viktiga ämnen som berör kärnkraften och som fått omfattande uppmärksamhet i samhällsdebatten. Trots att frågeställningarna som behandlas är tekniska och ofta komplexa, skrivs de på ett sådant sätt att texten ska kunna läsas och förstås av en intresserad allmänhet utan specialkunskaper om kärnkraftteknik.
"Faktablad" är mer kortfattade sakliga redovisningar om kärnkraftsfrågor. Varje faktablad omfattar en enda fråga, ofta vald därför att den uppenbart missuppfattats i media eller i den politiska debatten. Målsättningen är att begränsa längden till en sida men ändå göra texten begriplig även för läsare utan djupa kunskaper om kärnkraftteknik.
Energiforsk bedriver ett bevakningsprojekt av kärnkraftens utveckling där syftet är att följa utvecklingen inom kärnkraftsområdet för att se vilka konsekvenser och möjligheter detta kan ha för Sverige och Norden. Uppdraget koncentreras mot Gen III och Gen III+, dvs de kärnkraftverkstyper som är under uppbyggnad idag.