Framtidens energi redan idag

Sverige lyckades redan på 80-talet med något som många länder kämpar med idag - att få ett lands välstånd att växa utan att negativt påverka miljön. Kärnkraften har och fortsätter att spela en avgörande roll i denna framgång. Här är hur kärnkraften påverkar vårt energisystem:

Siffror från "Our world in data"

Pålitlig energikälla för ett modernt samhälle

Först och främst är kärnkraften mycket pålitlig. I ett modernt samhälle måste vi kunna leverera den el som behövs dygnet runt, året om. Kärnkraften bidrar med energisäkerhet och viktiga elnätstjänster som krävs när vi expanderar vårt elsystem och elektrifierar allt fler delar av samhället.

Svenska Kraftnät betonar detta i sin "Långsiktiga Marknadsanalys", där kärnkraften anses nödvändig för att nå en hög grad av elektrifiering, främst tack vare dess stabiliserande förmåga. Samt i rapporten "Stödtjänster och avhjälpande åtgärder i ett energisystem under förändring", där de betonar "stora utmaningarna för resurstillräckligheten i scenarier med hög elektrifiering och 100 procent förnybar elproduktion".

Miljösmart energi som sparar vår natur

Det finns andra energikällor med liknande stabiliserande egenskaper, som kol- och gaskraftverk. Men till skillnad från dessa släpper kärnkraften inte ut några växthusgaser som skadar vår miljö. När man räknar in utsläpp från hela kärnkraftens livscykel - från byggnation och bränslehantering till drift och avveckling - har den faktiskt lägst utsläpp av alla energislag. Detta bekräftas av det globala vetenskapsorganet IPCC.

Dessutom tar ett kärnkraftverk upp mycket lite markyta jämfört med andra energislag, vilket gör att vi kan bevara mer av våra värdefulla naturområden.

Billig el för ett konkurrenskraftigt Sverige

Kärnkraften kan leverera el till ett mycket fördelaktigt pris. Sverige har länge haft ett nästan helt koldioxidfritt elsystem med Europas lägsta elpriser. En viktig anledning till detta var att Sverige valde att bygga kärnkraft under 70- och 80-talet när andra länder satsade på fossilkraft. Detta har hjälpt Sverige att hålla nere både elpriserna och avgifterna för elnätet, vilket har stärkt Sveriges konkurrenskraft på den internationella marknaden.

Idag ser vi dock växande kostnader, vilket har ett direkt samband med att vi lagt ner hälften av den kärnkraft vi en gång byggde. Till exempel visar Svenska Kraftnäts egna siffror att deras kostnader har ökat dramatiskt sedan kärnkraften las ned fram till 2020. Detta belyser vikten av att återetablera det vi en gång förlorat för att kunna garantera stabila och låga kostnader även i framtiden.

Vetenskapen är överens!

I takt med att vi möter nya utmaningar som kräver en ännu större utbyggnad av elsystemet, ser vi både befintlig och ny kärnkraft som en nyckel för att lyckas i omställningen. Denna uppfattning delas också av de ledande vetenskapliga organisationerna världen över:

  • Här slår FN:s klimatpanel IPCC fast att "mer kärnkraft behövs för att uppnå Parisavtalet".
  • Här säger Internationella energiorganet IEA att "en rad olika tekniker, inklusive kärnkraft, kommer att behövas för rena energiomställningar runt om i världen"
  • Här konstaterar FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) att "globala klimatmål inte kan uppnås utan kärnkraft i energimixen"
  • Här klassar Europeiska Unionen har officiellt kärnkraft som "strategisk" för EU:s omställning till ett fossilfritt samhälle
  • Här bekräftar EU-kommissionens forskningsorgan JRC att "kärnenergi inte är mer skadlig för människors hälsa eller miljön än någon annan energiproduktionsteknologi som anses vara hållbar"

SKS FÖRESPRÅKAR TALLRIKSMODELLEN!

Det handlar inte om att bara äta sallad – eller bara köttbullar. Kroppen mår bäst av en blandad tallrik, och samma sak gäller energisystemet. Blanda smart, så mår både vi och samhället bättre.