Eventsammanfattning Pridefest i München

Den 21 nov genomfördes en manifestation för kärnkraft i München. Manifestationen genomfördes av nätverket Nuclear Pride Coalition och målet var att förmedla en ny varm, humoristisk och mänsklig bild av kärnkraften. Deltagare från tre kontinenter deltog i manifestationen på Marienplatz i Münchens centrum. Fyra tält hade slagits upp där man som besökare kunde ta del av olika aktiviteter. Det var bland annat tipspromenad, diktskrivning och möjlighet att samtala med experter inom kärnkraftsområdet. Man fick också möjlighet att äta en naturligt ”radioaktiv” banan för att sätta kärnkraftens risker i perspektiv. Stråldosen från att äta en helt vanlig banan motsvarar den dos närboende beräknas få årligen från ett kärnkraftverk.

Det fanns även en scen varifrån det sjöngs kärnkraftssånger och dansades fissionsdans. Under dagen hölls även en rad tal om vikten av att inkludera kärnkraften för att klimatmålen ska kunna nås och för att motverka fattigdom och svält.

En intressant iakttagelse var hur olika ingångar olika organisationer har i sin ambition att främja kärnkraften. För de allra flesta var klimatet det viktigaste, men andra framhöll demokrati, politiskt oberoende och teknikutveckling som minst lika viktiga mål.

Det var många nyfikna ur allmänheten som vågade sig fram till Nuclear Pride-tälten på Marienplatz. En överväldigande majoritet av dessa privatpersoner uttryckte sin tacksamhet över att någon tar upp detta i Tyskland så kontroversiella ämne. Många turister från andra Europeiska länder och Asien kom också fram för att diskutera kärnkraft. Stundvis var det riktigt trångt i och utanför utställningsområdet.

Stämningen var genomgripande positiv och budskapen gick tydligt fram. Nuclear Pride Fest ska nu utvärderas, men många röster har redan höjts för att utveckla detta koncept till ett årligt återkommande arrangemang.

Sista uppdateringen: onsdag 31 oktober 2018