Lärorikt SKS studiebesök vid FREIA- och Tandemlaboratoriet i Uppsala
Sveriges Kärntekniska Sällskap (SKS) anordnar med jämna mellanrum olika aktiviter för medlemmarna så att man ska känna att det finns ett värde med ett medlemskap i föreningen. Det handlar bland annat om studiebesök, seminarier, webbinarier, lokala after work. Senaste aktiviteten var ett längre studiebesök vid FREIA- och Tandemlaboratoriet vid Uppsala universitet. Där fick gruppen från SKS en intressant och aktuell information om ett avtal som slutits mellan FREIA-laboratoriet och det belgiska kärnforskningsinstitutet. Ett pressmeddelande om avtalet hade skickats ut på morgonen samma dag som studiebesöket ägde rum. Avtalet går ut på att FREIA-laboratoriet ska testa utrustning till partikelacceleratorn i Belgien. I ett första steg vill de belgiska forskarna skapa en anläggning som ska användas för att visa hur uttjänt kärnbränsle kan omvandlas från långlivat till kortlivat.
Maja Olvegård, som är avdelningsföreståndare för FREIA-laboratoriet och forskare inom acceleratorfysik, berättade att långlivat kan innebära 300 000 år. Då menar man tiden från att bränslet är förbrukat till att strålningsnivån från det har gått ner till motsvarande bakgrundsnivån. Med så kallad transmutation kan avfallsvolymen minskas med upp till 100 gånger. Då nås bakgrundsnivån efter cirka 300 år.
Sedan fick gruppen en genomgång av professor Göran Ericsson om hur långt man kommit inom området fusionskraft och vilka utmaningar som finns.
Studiebesöket avslutades vid Tandemlaboratoriet där biträdande universitetslektor Petter Ström berättade om den mångfacetterade verksamhet som bedrivs där. Tandemlaboratoriet är ett acceleratorlaboratorium inriktat på kol-14-datering och materialforskning. I kol-14-laboratorier används acceleratormasspektrometri för att utföra dateringar med hög precision och extrem känslighet på ytterst små prover med användning inom till exempel arkeologi, geologi, glaciologi och medicin. Man driver också fyra partikelacceleratorer som levererar joner till totalt elva slutstationer med en rad olika analysmetoder. Ett antal mindre instrument ger ytterligare möjligheter för provpreparation, analys och materialtillverkning. Dessutom bedrivs jonstråleinducerad modifiering av material samt icke-destruktiv karakterisering av materialsammansättning och struktur som används såväl till grundforskning som för industriella tillämpningar inom olika områden.
Maja Olvegård, längst till vänster på bilden, är avdelningsföreståndare för FREIA-laboratoriet och berättade bland annat om ett avtal som slutits mellan FREIA-laboratoriet och det belgiska kärnforskningsinstitutet. Avtalet går ut på att FREIA-laboratoriet ska testa utrustning till partikelacceleratorn i Belgien.
Biträdande universitetslektor Petter Ström, längst fram på bilden, berättade för besöksgruppen från SKS om Tandemlaboratoriets mångfacetterade verksamhet.
Sista uppdateringen: Thursday 5 December 2024