SKS, Hans Blix och organisatörerna bakom ”Stand Up for Nuclear” publicerar två artiklar på SvD

Sveriges Kärntekniska Sällskapet (SKS) tillsammans med f.d. generalsekreterare för International Atomic Energy Agency (IAEA) Hans Blix och organisatörerna bakom manifestationen ”Stand Up for Nuclear” publicerar på dagen för uppropet en artikel på SvD Debatt (Svenska Dagbladet). Budskapet är tydligt - kärnkraften är nödvändig för att nå klimatmålen. Vi behöver mer el och mer kärnkraft.

Läs hela artikeln på SvD:s hemsida.

En historia med SvD slutar inte här. Plötsligt efter publiceringen av artikeln från "Stand Up for Nuclear"-gruppen, publicerar SvD en replik till artikeln. Bakom repliken står en politer Rickard Nordin. I sin replik "C: Debattörer tycks ha missat utvecklingen" skriver han bl a att det är bättre att satsa på vindkraft i stället på kärnkraft och att förnybara energikällor i kombination med t ex biogasturbiner och energieffektivisering är billigare och flexiblare än kärnkraft.

"Stand Up for Nuclear"-gruppen väntade inte länge med sin slutreplik på Nordins påstående. De publicerade slutrepliken "Stabil el behöver värderas högre" på SvD Debatt. I sin artikeln skriver de att Rickard Nordins svar är fullt med svepande påståenden och att kostnaderna för ny kärnkraft beror på hur staten konstruerar elmarknaden och beräknar olika värden, till exempel värdet av stabil elleverans. 

Bild: Slutreplik "Stabil el behöver värderas högre", där bl a SKS har medverkat, har publicerats i SvD Debatt den 25 oktober 2019.

Sista uppdateringen: söndag 20 oktober 2019