Visste du att...?

Marie Skłodowska-Curie var en polsk-fransk fysiker och kemist, född i Warszawa år 1867. Hon är främst känd för sitt arbete med radioaktivitet och upptäckten av de radioaktiva grundämnena polonium och radium. År 1891 reste Marie till Paris för att studera vid Sorbonne. Där träffade hon sin blivande man, Pierre Curie, som hon samarbetade vetenskapligt med. År 1903 tilldelades paret Nobelpriset i fysik för deras upptäckt av radioaktivitet.

Efter Pierres död år 1906 fortsatte Marie sitt vetenskapliga arbete. År 1911 blev hon den första kvinnan som fick Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av radium. Hon är den enda personen som har fått Nobelpriset i två olika vetenskapliga områden. Här är några intressanta faktan om Marie Skłodowska-Curie:

- Hennes riktiga namn var Maria Salomea Skłodowska, men hon lade till sin mans efternamn efter att ha gift sig med Pierre Curie.

- Under första världskriget etablerade Marie de första mobila röntgenenheterna, som användes för att diagnostisera benskador och skador.

- Hennes dotter, Irène Joliot-Curie, fick år 1935 också motta Nobelpriset i kemi.

- Marie Skłodowska-Curie var den första kvinnan som blev professor vid Sorbonne.

- I Polen betraktas Marie Curie-Skłodowska som en nationalhjälte och en symbol för polsk självständighet.

- År 1995 flyttades hennes kropp från Paris till Warszawa, där hon begravdes på Powązki militära kyrkogård.

- Marie Skłodowska-Curie och Lise Maitner, en österrikisk-svensk fysiker inom radioaktivitet och kärnfysik, kunde fira födelsedagen tillsammans. De föddes nämligen på samma dag, den 7 november.

Marie Curie-Skłodowska är välkänd i Japan och respekteras som en viktig vetenskapskvinna i historien. Japans regering tilldelade henne även det första japanska radiumpriset år 1921. Enligt en undersökning från 2011 utförd av det japanska utbildningsministeriet, rankades Marie Skłodowska-Curie bland japanska högskolestudenter som den mest inflytelserika kvinnliga forskaren i världshistorien.

Det är också värt att notera att Maria Skłodowska-Curie var en föregångare för kvinnor i vetenskapen och en pionjär inom sitt område, vilket har inspirerat många unga kvinnor och flickor runt om i världen.

Sista uppdateringen: fredag 21 april 2023