Mer kärnbränsle från Västerås

Varför åker inte industriministern och utrikesministern till kärnbränslefabriken i Västerås?

Det var ett bra och intressant inslag i Vetenskapsradion om Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås. Inslaget handlar om att:

- Ryskbyggda kärnkraftverk i Ukraina, Tjeckien, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Finland minskar sitt beroende av bränsleleveranser från Ryssland

- Västeråsfabriken har en konkurrensfördel eftersom det, förutom Rosatom, bara är Westinghouse som kan tillverka bränsle designat för Rosatoms reaktorer.

- Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås ökar sin produktion med upp till 50 procent.

Det här är något som vi i Sverige kan vara mycket stolta och glada över. Tack vare det stora kunnandet och mångåriga erfarenheten av kärnteknisk verksamhet i Sverige kan svensk industri hjälpa ett antal länder att hålla igång sin livsviktiga elproduktion och samtidigt bryta sig loss från det ryska beroendet. Dessutom bidrar det till mindre beroende av fossil energiproduktion och möjliggör fortsatt klimatomställning och klimatsatsningar trots kriget.

Man kan tycka att även den svenska regeringen borde uttrycka sin stora stolthet och glädje över detta. Naturligtvis borde industriministern och utrikesministern åka till bränslefabriken i Västerås och hålla presskonferens för att lyfta fram vikten av att slå vakt om och utveckla den kärntekniska kompetensen i Sverige. Sådana här insatser är lika viktiga för att bekämpa den ryska aggressionen som att sända vapen till Ukraina.

 

Lyssna på SR-reportage härt:

https://sverigesradio.se/artikel/okad-produktion-av-karnbransle-i-vasteras